Rukomet

Rukomet je ekipni sport koji traži igru sa srcem, poletne i brze igrače.

Rukomet

Ekipa se sastoji od najviše 10 igrača. Utakmica može početi ako svaka ekipa ima u polju šest igrača i vratara. Utakmica traje 2x15 minuta, osim u iznimnim situacijama, sa odmorom od 5 minuta. Za sve ostale upute slušajte sudca.

Vrijeme se ne zaustavlja poslije sučeva zvižduka, osim u slučaju time-outa ili izvanrednih događaja kao što su teža ozljeda, disciplinski prekršaj sudionika ili publike te tehničkog kvara.

Isključenja i time-outi traju 1 minutu. Svaka ekipa ima pravo u poluvremenu utakmice jedanput zatražiti minutu odmora (time-out). Minutu odmora traži trener/voditelj, a odobrava se kada ekipa ima loptu u posjedu. Pravo nastupa na utakmicama utvrđuje zapisničar utakmice, prije početka, uz prisustvo predstavnika ekipa. Za vrijeme odigravanja utakmice na klupi za rezerve može se nalaziti samo trener/voditelj ekipe.

U slučaju neriješenog ishoda utakmice izvode se udarci sa sedam metara i to naizmjenično po 6 igrača svake ekipe. Ne dobije li se ni tada pobjednik, sedmerce izvode naizmjenično po jedan igrač iz svake ekipe do pobjednika. Udarce sa sedam metara ne smiju izvoditi igrači koji su isključeni iz igre.

Rukomet se igra na terenu sa dimenzijama: 40x20 metara.