Odbojka na pijesku

Sunce, mora, plaža i odbojka - izvrsna zabava. No zabaviti se možete i na pijesku, pomoću lopte i društva. Popularan je i tražen sport.

Odbojka na pijesku

Odbojka na pijesku je popularan i tražen sport. Dimenzije terena su 16x8 metara. Ekipa se sastoji od 2 igrača bez prava zamjene. Važno je da se dobro razumijete, volite zabavu i druženje. Odbojka na pijesku je popularni sport koji je nastao kao varijanta tradicionalne dvoranske odbojke. Kao mjesto igre koriste se uglavnom pješčane plaže gdje u parovima pokušavate svladati protivnike.

Visina mreže za djevojke:

210 cm - 224 cm

za mladiće:

230 cm - 243cm

Utakmica se igra u 1 dobiveni set (25 poena), a polufinale i finale u 2 dobivena seta (21 poen). U slučaju neriješenog rezultata igra se 3. set (15 poena). Pozicijskih i rotacijskih pogrešaka nema. Srenje linije nema, što znači da igrač u igri može prijeći u protivničko polje uz uslov da ne smeta protivniku.

Suigrač onog koji servira mora se na zahtjev protivničke ekipe maknuti kako bi oni imali pogled na igrača koji servira. Nema vršnog prebacivanja lopte bilo s jednom ili dvije ruke, niti vršnog prijema i obrane. Dodirivanje u bloku se računa kao jedno odigravanje. Svaka ekipa po setu ima pravo na 2 time-outa. Strane se mijenjaju svakih 10 poena (u setu od 25 poena) ili svakih 7 poena (u setu od 21 poen).