Odbojka

Odbojka je Olimpijski sport koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tijela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost.

Odbojka

Ekipa se sastoji od najviše 10 igrača. Visina mreže ovisi o godinama naših učesnika. Utakmica se igra u 2 dobivena seta (25 poena), a u slučaju neriješenog rezultata igra se i 3. set (15 poena).

Glavna obilježja današnjih nacionalnih selekcija su snaga i visina, ali i sposobnost ekipe i trenera da razvije nove taktike i strategije igre je ono što donosi uspjeh na utakmicama. William G. Morgan, zapisan u istoriji kao stvoritelj odbojke, bio bi jako ponosan na entuzijazam odbojkašica koje se uvijek bore do kraja. Utakmica može početi ako svaka ekipa ima u polju najmanje 6 igrača.

Svaka ekipa može zatražiti u jednom setu dva puta po 30 sekundi (time-out). Nema tehničkih time-outa. Odbojka se igra na terenu dimenzija: 18x9 metara.

Zanimljivo je kako u svoje vrijeme Morgan nije nigdje mogao pronaći igru koja je sličila odbojci, pa ju je on stvorio iz svojih ličnih metoda treniranja i rekreacije. Opisujući svoje prve eksperimente, Morgan je rekao: "U potrazi za odgovarajućom igrom, prvo mi je tenis pao na pamet, ali za njega su nam bile potrebne loptice, reketi, mreža i ostala oprema pa sam od njega odustao, no ideja mreže mi se učinila zgodnom. Podigli smo mrežu na visinu od 1,98 metar, iznad glave prosječnog muškarca. Uz to nam je trebala i lopta. Prvo mi je pala na pamet košarkaška, ali ta je bila prevelika i preteška."

Morgan je još poradio na pravilima igre i 1897. godine je izašao prvi priručnik s glavnim podacima o igri i kao dodatak su izašla i prva pravila odbojke.