Mali nogomet/fudbal

Poznato je kako svi vole nogomet/fudbal, stoga ne čudi kako je upravo ovaj sport najpopularniji i kod nas. Da, volimo nogomet/fudbal!

Mali nogomet/fudbal

Ekipa može prijaviti najviše 8 igrača. Popis prijavljenih igrača se ne može mijenjati tokom takmičenja. Igra se sa 6 igrača (5+1) s vrlo jednostavnim ciljem: dati što više golova.

Utakmica traje 2x15 minuta, osim u iznimnim situacijama, sa odmorom od 5 minuta. Vrijeme se ne zaustavlja poslije sudijskog zvižduka, osim u slučaju time-outa ili izvanrednih događaja kao što su teža povreda, disciplinski prekršaj učesnika ili publike.

Ispravna zamjena igrača može se obaviti tokom ili u vrijeme zaustavljanja igre, s tim da igrač koji se zamjenjuje mora napustiti igralište u vlastitom području za zamjenu (kod srednje linije, pored klupa za rezervne igrače). Tada rezervni igrač može ući u teren za igru i to samo na vlastitom području zamjene igrača. Golman se može mijenjati kao leteća zamjena. Broj zamjena je neograničen.

Zbog težeg prekršaja ili nesportskog ponašanja igrač se isključuje, bez prava na zamjenu, a njegova ekipa igra dvije minute sa igračem manje ili do primljenog gola. Automatsku kaznu zabrane igranja jedne utakmice nastalu zbog isključenja, igrač izdržava na prvoj sljedećoj utakmici, o čemu odlučuje voditelj nogometa/fudbala u dogovoru s koordinatorom takmičenja. Ovisno o težini prekršaja i više utakmica.

Igrači mogu nesmetano igrati sa svojim golmanom, ali golman ne može primiti ili igrati loptu rukom ako mu je namjerno vraća suigrač. Aut se izvodi sa ili iza uzdužne crte terena za igru. Svi nastavci igre se moraju izvesti u roku od 4 sekunde.

Ekipa ne može započeti utakmicu bez šest (6) igrača od kojih je jedan golman, a ako tokom igre jedna ekipa ostane sa manje od četiri (4) igrača (uključujući golmana) utakmica se prekida. Pravo nastupa na utakmicama utvrđuje zapisničar utakmice, prije početka, uz prisustvo predstavnika ekipa. Svaka ekipa ima pravo u jednom poluvremenu jedanput zatražiti minutu odmora (time-out).

Minutu odmora traži voditelj - trener, a odobrava se u prvom prekidu igre, kada je ekipa koja je tražila time-out u posjedu lopte. U slučaju  neriješenog rezultata utakmice, a kada propozicije takmičenja zahtijevaju pobjednika, izvode se udarci s tačke za izvođenje penala  (udaljenost 6 metara).

Ekipe izvode po tri (3) udarca (naizmjenično), a ako ni tada nema pobjednika izvodi se po jedan udarac sve dok ne dobijemo pobjednika i to na način da penal izvodi samo jedan prijavljeni igrači pojedine ekipe (može i jedan od prethodne trojice koji je već izveo udarac).

Penale ne smiju izvoditi igrači koji su isključeni iz igre. Mali nogomet se igra na terenu sa dimenzijama (rukometni teren): 40 metara x 20 metara.