Atletika - trka na 60 m

Atletiku zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo, što atletika istinski i jest, kraljica sportova!

Atletika - trka na 60 m

Takmičenje se održava u pojedinačnoj konkurenciji. Pravo nastupa i sistem takmičenja određuje Voditelj trke.

Start trke treba biti obilježen bijelom bojom širine 5cm.

Znak za početak trke daje sudija trke i to tek nakon što se starter uvjeri da su svi takmičari nepomični i u korektnom startnom položaju.

Takmičaro kreću iz visokog starta. Za start se izriču komande:  ''Na mjesta''; ''Pozor'' i kada se svi atletičari umire starter daje znak početka trke.

Ako iz bilo kojeg razloga starter nije zadovoljan pripremom starta i nakon što se takmičari nalaze na svojim mjestima, naređuje da se takmičari odmaknu od linije, a pomoćnici startera ih ponovno postavljaju na liniju okupljanja. Nakon komande  '' na mjesta'' trkač mora zauzeti položaj posve unutar svoje staze i iza startne linije. Na komandu ''Pozor''  trkač se mora konačno pripremiti za startni znak. Trkač ne smije dodirivati svojim stopalima startnu liniju dok je u položaju ''Pozor''.

Zbog prvog preuranjenog starta takmičar se neće diskvalificirati i u ovom slučaju se ne primjenjuje pravilo diskvalifikacije. Međutim ako isti takmičar ponovi preuranjeni startu tom slučaju će se diskvalificirati.

Trkač koji se gura ili ometa drugoga takmičara može se diskvalificirati. Sudija ima pravo odrediti da se trka ponovi bez diskvalifikacije takmičara.

Atletičar mora trčati od starta do cilja u stazi koja mu je dodijeljena. U slučaju da tijekom trke takmičari slučajno dotaknu liniju svoje staze i s time ne ometaju trkače u susjednoj stazi neće biti diskvalificirani. U slučaju da takmičari očito prijeđe u suprotnu stazu i ometa susjednog trkača, takmičar će se diskvalificirati.