O Sportskim igrama mladih

O Sportskim igrama mladih

O Sportskim igrama mladih

Igre u Bosni i Hercegovini pružaju djeci i mladima mogućnost da, potpuno besplatno učestvuju u profesionalno organizovanim takmičenjima. Najbitnije od svega je da se takmičiti može svako te da učesnici Igara ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji zdravog načina života i prijateljstva. Cilj Igara je da naši budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe ali i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike te steknu prijatelje za cijeli život.

Kako je sve počelo?

Omogućiti svim osnovcima i srednjoškolcima učestvovanje u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom ljeta bio je glavni cilj kada su se po prvi put, 1996. godine, organizovale Sportske igre mladih u Hrvatskoj. Ideja je rasla i takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Evrope. U 23 godine organizacije Igara u Hrvatskoj, šest godina u Srbiji i osam godina u Bosni i Hercegovini, na Igrama je učestvovalo preko 1.500.000 djece i mladih.

Igre su organizovane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije. Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa su tako počasni predsjednici Sportskih igara mladih gospoda Sir Dave Richards predsjednik Premier Lige  i Ivica Osim. Ambasadori Igara su Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven-Goran Eriksson, Franz Beckenbauer, Edin Džeko, Vedad Ibišević, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Džanan Musa, Johannes Hahn i mnogi drugi.

Specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH. Partneri Igara su Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine i Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.

Sportske igre mladih promovišu način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, kao alternativu svim mogućim negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektiraju na populaciji djece i mladih.