Turneja radosti nastavljena takmičenjima u Maglaju, Zenici, Kaknju i Sarajevu

Plazma Sportske igre mladih nastavljaju svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, a u proteklom periodu dječaci i djevojčice iz Maglaja, Zenice, Kakanja i Sarajeva su se imali priliku takmičiti, družiti i dobro zabaviti.

Turneja radosti nastavljena takmičenjima u Maglaju, Zenici, Kaknju i Sarajevu

Sri, 02. Septembar 2020.


Kroz ovogodišnju BH Telecom Sportske igre mladih Turneju radosti, koja će biti održana u 42 grada, nastavljena je realizacija projekta „Fer igra za fer djetinjstvo“, kojeg Igre implementiraju uz finansijsku podršku USAID-a, a kroz koji mališani uče o važnosti poštivanja različitosti, toleranciji i fair playu. Osim toga, kroz kampanju „Budi zakon, reci NE“, koju Igre realiziraju u saradnji sa Fondom za okoliš FBiH, djevojčice i dječaci će imati priliku učiti o važnosti očuvanja životne sredine.

Ovogodišnja takmičenja Igara u Zeničko-dobojskom kantonu započela su u Maglaju. U ovom gradu mališani su se takmičili u malom nogometu i košarci, a pobjednici će imati priliku odmjeriti snage sa vršnjacima na polufinalnom turniru. Pobjednici Kinder Joy of moving Cupa, takmičenja u košarci, su dječaci iz ekipe „Miami 12-13“ i djevojčice iz ekipe „Alpka team“. Osim njih, predstavnici Maglaja će biti malonogmetaši iz ekipa „NK Natron“ i „Sportinoma“.

Već desetu godinu zaredom Igre se održavaju u Zenici, a ove godine dječaci i djevojčice su se takmičili u malom nogometu, košarci, odbojci i rukometu. Najinteresantnije utakmice odigrali su rukometaši i rukometašice, a zanimljivo je da su gostujuće ekipe odnijele pobjede u obje kategorije. Najbolje rukometašice, koje očekuje učešće na Velikom finalu u Sarajevu, su članice ekipe „ŽRK Sloga“ iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, a najbolji rukometaši su dječaci iz ekipe „Junior Street Boys“ iz Maglaja, koji su u finalnoj utakmici pobijedili domaću ekipe „Čelik-Junior“.

„Drago nam je što smo nastavili tradiciju osvajanja regionalnog Podravka Cupa, s obzirom da su sve prethodne generacije našeg kluba uvijek išle na Veliko finale u Sarajevo. Mnogo smo sretni i idemo u Sarajevo po medalju“, kazao je član ekipe „Junior Street Boys“, Arijan Vukadin.

Nakon Zenice, takmičenja Igara nastavljena su u Kaknju, gdje su se mališani takmičili u malom nogometu, košarci i odbojci. Predstavnici Kaknja na polufinalnim turnirima u malom nogometu i košarci bit će malonogometaši iz ekipe „Čizmari“, košarkaši iz ekipe „Mahala 2“, te košarkašice iz ekipe „Dive“. Kakanj se još jednom pokazao kao grad u kojem se igra dobra odbojka. Pobjednici u kategoriji dječaka su odbojkaši iz ekipe „OK Kakanj“, dok su u kategoriji djevojčica najuspješnije bile odbojkašice iz ekipe „OK Arabi“.

„Svake godine učestvujemo na Plazma Cupu, a ove godine smo konačno osvojile prvo mjesto u svom gradu. Dat ćemo sve od sebe da dobro odigramo i u polufinalu, te izborimo plasman na finalno takmičenje“, izjavila je Sajra Begovac, kapitenka pobjedničke ekipe „OK Arabi“.

U okviru prvog djela takmičenja u Sarajevu, dječaci i djevojčice imali su se priliku takmičiti u malom nogometu. Pobjednici Coca-Cola Cupa, takmičenja u malom nogometu za 2005. godište i mlađe, su dječaci iz ekipe „Okrugle kocke“, koji su u finalnom susretu savladali ekipu „Novi Grad – plavi“. Malonogometašice iz SFK 2000 Sarajevo i ove godine su bile najuspješnije u malonogmetnom takmičenju za djevojčice u Sarajevu. Sva ovogodišnja takmičenja u malom nogometu za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children, a kada je riječ o malonogometnom takmičenju za dječake koji su 2009. godište i mlađi, najbolji su bili dječaci ie z ekipe „ŠF Derby“.

„Mnogo smo sretni što smo osvojili Poli Cup u našem gradu. Nadamo se da ćemo i u nastavku takmičenja igrati dobro kao danas i na kraju osvojiti prvo mjesto i na Velikom finalu“, rekao je Daris Memišević iz ekipe „ŠF Derby“.

Ovogodišnja takmičenja Plazma Sportskih igara mladih realiziraju se uz prethodnu saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija, te uz poštivanje svih propisanih preporuka. Prijave za takmičenja vrše se isključivo online putem, a sva takmičenja bit će održana bez prisustva publike. Sve informacije o načinu provođenja aktivnosti u okviru ovogodišnje BH Telecom Sportske igre mladih Turneje radosti, preporukama i mjerama koje svi trebaju ispoštovati kako bi se takmičenja održala, zainteresirani mogu pronaći na linku.

 

 

HDBNSŠČIŠSUZMIMPMDBDNIPDIPHINHDB2020