OBAVEZNO PROČITATI

OBAVEZNO PROČITATI

Sri, 30. Juni 2021.


Dragi naši SIM-ovci,

Nakon više od 40 gradova/općina i ovogodišnjeg SIM-ovanja stigli smo i do onog najuzbudljivijeg dijela - Velikog finala u Sarajevu. Prije svega se moramo zahvaliti vama, vašim roditeljima/starateljima, trenerima i voditeljima za povjerenje, koje ste nam ukazali, kao i za to što ste poštovali sve preporuke i mjere nadležnih zdravstvenih institucija i time omogućili neometano održavanje takmičenja. Kao i svake godine, neki su bili malo spretniji i sretniji, te izborili plasman na Veliko finale. Ali, ne zaboravite da ste svi vi pobjednici. Vama koji se ove godine niste uspjeli plasirati na finale želimo prije svega da ste nam nasmijani i da učite, te se nadamo da se već naredne godine vidimo u ljepšim okolnostima. Finalistima također čestitamo, ali ih isto tako molimo da zajedno nastavimo poštovati sve preporuke i mjere kako bismo zaštitili vaše zdravlje, zdravlje vaših najbližih i ekipe koja je zadužena za organizaciju. Želimo napomenuti vama i vašim roditeljima/starateljima, trenerima i voditeljima da se sve navedene mjere moraju poštovati i da će Direkcija biti vrlo stroga prema svima, koji na bilo koji način svojim nepoštivanjem pravila budu ugrozili druge. Svako nepoštivanje mjera će se kažnjavati direktnom diskvalifikacijom bez bilo kakve mogućnosti promjene odluke. Direkcija Igara je zajedno sa svima vama na terenima uložila ogroman trud i prešla veliki put da bi smo stigli do finala iz tog razloga molimo vas da zajednički poštujemo pravila i preporuke, i time pokažemo da cijenimo naš zajednički trud. Direkcija Igara je, kao i za sva takmičenja na regionalnom nivou, upoznala sve zdravstvene nadležne institucije kao i policijske uprave. Molimo vas da sve informacije u nastavku dobro pročitate i upoznate i svoje roditelje sa istim.

 

1. Saglasnost/suglasnost 

Svi učesnici/sudionici Velikog finala u Sarajevu su obavezni donijeti potpisanu i ispunjenu SAGLASNOST/ SUGLASNOST roditelja/staratelja koja se nalazi na LINKU. SAGLASNOST/SUGLASNOST će trener/voditelj ekipe/pojedinca predati službenim osobama po dolasku u Sarajevo zajedno sa PRIJAVNIM LISTOM. Sve ekipe i pojedinci su obavezni doći u pratnji voditelja/trenera/staratelja starijeg od 25 godina. Ukoliko neko od učesnika/sudionika ne bude imao saglasnost/suglasnost ili ista bude nepotpuna ekipa neće ući u hotel i neće imati priliku da učestvuje. Obaveza roditelja/staratelja je da neposredno pred put izmjeri temperaturu učesniku.

 

2. Prijavni list

PRIJAVNI LIST za ekipe/pojedinca za ućešće na Velikom finalu nalazi se na LINKU. Trener/voditelj su obavezni predati ispunjen PRIJAVNI LIST službenim osobama pri dolasku u Sarajevo zajedno sa SAGLASNOSTIMA/SUGLASNOSTIMA. Zbog epidemiološke situacije neće biti moguće ispunjavati PRIJAVNI LIST po dolasku u hotel.

 

3. Preporuke i mjere

Svi sudionici takmičenja (učesnici, sudije, volonteri, staff) su obavezni pročitati pravila te istih se pridržavati.

 • Svi takmičari su obavezni voditeljima ekipa predati saglasnost roditelja/staratelja, koju možete preuzeti klikom na LINK. Davanjem saglasnosti roditelji potvrđuju da dijete nema nikakvih zdravstvenih poteškoća, da su upoznati sa svim propisima prilikom dolaska na Veliko finale u Sarajevo, te su obavezni izmjeriti i upisati temperaturu pred sam polazak na finalno takmičenje. Osim toga, svi traženi podaci MORAJU biti popunjeni, a sve saglasnosti potpisane. Zbog sigurnosti svih nas, STROGO JE ZABRANJENO da se roditelji/staratelji dogovaraju sa voditeljima ekipa da oni u njihovo ime popunjavaju saglasnost.
 • Spiskove takmičara, koji su prilikom poziva utvrđeni sa voditeljima ekipa, nije moguće naknadno mijenjati, s obzirom na to da će svi takmičari i treneri biti osigurani, a spiskovi biti dostavljeni nadležnoj zdravstvenoj instituciji.
 • Svi takmičari i voditelji ekipa su obavezni prilikom ulaska u autobus i za vrijeme vožnje nositi zaštitne maske. 
 • Prilikom dolaska u hotel, svima će se vršiti dezinfekcija ruku i izmjeriti temperatura te će se ista unositi u evidencijske liste koje će sadržavati lične podatke učesnika.
 • Treneri su  prilikom dolaska obavezni predati prikupljene saglasnosti/suglasnosti, te pripremiti lični dokument na koji će zadužiti sobe za sve članove svoje ekipe, kako bismo smanjili gužvu i zadržavanje na recepciji.
 • Učesnici će biti smješteni u različitim dijelovima hotela po regijama, te će imati operativne timove koji će biti uz njih u hotelu i na terenima.
 • Sobe će se čistiti i dezinfikovati na dnevnom nivou. 
 • Tokom boravka u Sarajevu učesnicima će biti mjerena tjelesna temperatura tri puta dnevno tokom obroka, te prilikom ulaska u dvoranu.
 • Djeci je strogo zabranjeno napuštanje hotela, bez prisustva voditelja ekipe. Organiziranog obilaska grada i muzeja, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, zbog trenutne epidemiološke situacije, nema. Preporuka je da se kretanje svede na minimum, a eventualne izlaske iz hotela djeca obavljaju uz pratnju voditelja, koji u tom slučaju preuzimaju odgovornost.
 • Nošenje zaštitne maske je obavezno u hotelskim prostorijama prilikom dolaska na obroke, kao i prilikom odlaska u dvorane i vraćanja sa takmičenja.
 • Na nekoliko mjesta – u hotelskim prostorijama i ulazima u dvorane, bit će postavljena dezinfekciona sredstva. Preporučuje se dezinfekcija ruku po potrebi, a obavezna je prilikom dolaska na obroke i vraćanja sa takmičenja.
 • Žrijeb za takmičenja obavit će se nakon što se sve ekipe smjeste u hotel, a žrijebu prisustvuju samo voditelji ekipa, koji su dužni donijeti popunjen prijavni list za svoju ekipu.
 • Sva takmičenja se odvijaju u dvoranama u sklopu hotela, a tačan plan u kojoj dvorani se igra koji sport će voditeljima biti predstavljen po dolasku u hotel.
 • Sve utakmice će biti održavane prema ranije pripremljenoj satnici, a ni u jednom trenutku u dvoranama neće biti većeg zadržavanja učesnika.
 • Svaki sport će imati voditelja sporta i za sve informacije u vezi sa takmičenjem voditelji ekipa se mogu obratiti isključivo osobi zaduženoj za sport u kojem se takmiče. Odlazak u druge dvorane (kako bi se gledale druge utakmice, i sl.) je zabranjen.
 • Kako bi se ispoštovale sponzorske i medijske obaveze, Direkcija Igara zadržava pravo određenih izmjena u satnici takmičenja ili nekih drugih dogovorenih takmičarskih aktivnosti, o čemu će voditelji biti blagovremeno obaviješteni. U tom smislu, sve ekipe molimo za razumijevanje.
 • Sva takmičenja održavaju se bez prisustva publike. Ulazak roditeljima, koji eventualno dođu u želji da gledaju utakmice, je također zabranjen.
 • Na terenima će učesnici dobijati piće, ali su svi takmičari obavezni korisititi boce koje zaduže kao svoje. Na bocama će se ispisati imena, brojevi na dresu ili nešto drugo, na osnovu čega će se moći razlikovati čija je čija boca. Ekipe su obavezne nakon odigravanja svoje utakmice ponijeti zadužene boce – ukoliko nisu popili vodu/sok, ili baciti bocu na predviđenim mjestima, ukoliko je prazna.  
 • Svim učesnicima će biti dostupan broj za hitne slučajeve (bit će napisan na akreditacijama koje dobijete), a u slučaju poziva informacije će dobiti od nadležne osobe iz Direkcije Igara.
 • U slučaju bilo kakvih zdravstvenih poteškoća voditelj ekipe je obavezan javiti se što prije na broj za hitne slučajeve ili nekome od ORGANIZATORA u hotelu.
 • Za sigurnost svih, kao i provođenje propisanih mjera u dvoranama bit će zadužena agencija Securitas, a u hotelu je obezbijeđen 24 satni nadzore službenih osoba. Sugestije i opomene ljudi iz Securitasa u slučaju nepoštivanja mjera, svi su dužni poštovati podjednako kao i upozorenje ORGANIZATORA i članova STAFF ekipe.
 • Ceremonija dodjele medalja obavit će se po završetku takmičenja, na drugačiji način u odnosu na prethodne godine.

Znamo da je mnogo stvari, za čije poštivanje molimo ove godine, ali vjerujemo da ste svi svjesni trenutne epidemiološke situacije, te da svi zajedno moramo dati sve od sebe kako bi se i ovo finalno takmičenje održalo neometano. Nadamo se da ćemo se sljedeće Igre dočekati u mnogo ljepšim okolnostima, te da ćemo se vratiti našim druženjima bez potrebe za poštivanjem svih ovih propisa.

Budimo odgovorni i pokažimo zašto su Igre zakooooon! Zajedno kao jedan tim!

 

 

ABDDBHNPDOI11IHŠJDSNTSPHIBBKPIIMDBDTBIUSVFIMDBDNCGBHINIDSBSNIOHDBNS2021