Kategorije i konkurencija u 2019.

Dragi naši SIM-ovci,

bilo da ste aktivni učesnici ili samo pratite najljepšu sportsku priču, na ovoj stranici možete pronaći starosne kategorije za ućešće na 9. BH Telecom Sportskim igrama mladih.

Na osnovu velikog broja vaših molbi/upita prema Regionalnoj direkciji u Splitu i prema Direkciji Igara BiH u 2019. godini došlo je do određenih promjena s ciljem prilagođavanja starosnih kategorija u cijeloj Regiji. Direkcija Igara u BiH se obavezala ove godine prihvatiti starosne kategorije iz Hrvatske i Srbije. Za razliku od prethodnog perioda ove godine ima određenih razlika u godištima u određenim sportovima. Navedene promjene su radi stvaranje pretpostavkih za uvođenja treće kategorije, koje je planirano za narednu godinu.

Pravo učestvovanja u takmičenju u 2019. godini imaju svi pojedinci i slobodno formirane ekipe koje su se prijavile do dan prije održavanja Igara u određenom gradu/općini. Učesnici formiraju svoje ekipe ili se takmiče u pojedinačnim sportovima bez obzira na to da li su članovi nekog sportskog ili školskog kluba.

U ekipnim sportovima takmičari imaju pravo nastupiti samo za jednu ekipu u jednoj uzrasnoj kategoriji u jednom gradu/općini. Učesnici imaju pravo nastupa i za drugu ekipu u drugom gradu/općini u istoj uzrasnoj kategoriji. U slučaju plasmana obje ekipe na Veliko finale učesnici su obavezni odabrati jednu ekipu za koju će nastupati. Takmičari u individualnim sportovima mogu nastupati u više gradova/općina u istom sportu u istoj uzrasnoj kategoriji. Učesinici se imaju pravo prijaviti i učestvovati u više sportova. Takmičari iz mlađih kategorija mogu nastupati i u starijim kategorijama. 

Kategorije po sportovima:

SPORT

MAX. IGRAČA

KONKURENCIJA

GODIŠTE

GODIŠTE

GODIŠTE

MALI NOGOMET/FUDBAL 8 Ženska i muška   2004.g.(M i Ž) 2008.g.(M) -
ODBOJKA 10 Ženska i muška   2004.g.(M i Ž) - -
ODBOJKA NA PIJESKU 2 Ženska i muška   2004.g.(M i Ž) - -
RUKOMET 10 Ženska i muška   2004.g.(M i Ž) - -
ULIČNA KOŠARKA 4 Ženska i muška   2003.g.(M i Ž) - -
TENIS Pojedinci Ženska i muška   2004.g.(M i Ž) - -
STONI TENIS Pojedinci Ženska i muška   2004.g.(M i Ž) 2007.g.(M i Ž) -
ŠAH Pojedinci Ženska i muška   2004.g.(M i Ž) 2008.g.(M i Ž) -
ATLETIKA (60 metara) Pojedinci Ženska i muška - 2008.g.(M i Ž) 2010.g.
IZMEĐU DVIJE VATRE 9  Miješane ekipe - 2008.g.(M i Ž) 2010.g.
           
           

Direkcije Igara zadržava pravo da prema broju prijavljenih ekipa ili pojedinačnih prijava u gradovima/općinama ne održi takmičenje u određenoj starosnoj kategoriji.

Za sve dodatne informacije ili upite možete kontaktirati Regionalnu direkciju Igara u Hrvatskoj na info@igremladih.org ili natjecanje@igremladih.org.

Napomena: Pobjednici takmičenja u atletici i igri između dvije vatre ne putuju na Veliko finale u Sarajevo. Medalje za najbolje plasirane ekipe/pojedince se dodjeljuju ne terenu u gradu/općini domaćinu. Od naredne godine će biti novi sistem takmičenja i naši najmlađi SIM-ovci će imati priliku biti dio Velikog finala u Sarajevu.