Press #Sve na jednom mjestu 5 - #Bitna sam

29.03.2016. godine, u cilju jačanja uloge žena u društvu, uz podršku i donaciju Vlade SAD-a putem USAID-a, Direkcija Igara je organizovala događaj “Sve na jednom mjestu 4 – #Bitna sam”.

Press #Sve na jednom mjestu 5 - #Bitna sam

Uto, 29. Mart 2016.


Nakon 16 godina čekanja ŽKKK Bambi, jedini ženski košarkaški klub u kolicima u BiH koji igra u Prvoj ligi košarke u kolicima za muškarce, dobio je specijalna košarkaška kolica koja će im omogućiti adekvatne treninge i pripreme za turnire.

“Danas smo prije svega vrlo zahvalne što smo se okupile i što smo u prilici sjediti u profesionalnim košarkaškim kolicima. Željela bih se zahvaliti USAID-u i ambasadorici MaureenCormackkao direktoru misije USAID-a Peteru Duffyju. Mi nastavljamo da se borimo, ali se nadamo da neće samo današnji dan biti kada smo dali podršku ženama sa invaliditetom u sportu“ izjavila je Šefika Skorupan, predsjednica ŽKKK Bambi.

Ambasadorica Cormack je dočekana gromoglasnim aplauzom te je izrazila sreću i zadovoljstvo što je u prilici biti danas sa mladim ljudima i pružiti podršku ženama sa invaliditetom.

"Svaka žena i djevojčica trebaju imati pravo na učešće, na izgradnju vještina i povjerenja koji dolaze sa bavljenjem timskim sportovima, te da promijene način na koji ih društvo vidi: kao jake, sposobne, pokretne i osnažene individue. A pored toga, sve žene bi također trebale imati šansu da predstavljaju svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu, zar ne?", poručila je Cormack.

Podršku današnjem događaju svojim dolaskom su dale i ministrica u Vijeću ministara BiH za izbjeglice i raseljena lica Semiha Borovac, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS i predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Sabahudin Delalić i zlatni momci u sjedećoj odbojci, zastupnica u Parlamentu FBiH Amra Kunovac, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović, Razija Mujanović, mlada džudistkinja Aleksandra Samardžić, a poseban gost bila je prva paraolimpijka u alpskom skijanju, učenica gimnazije Dobrinja,IlmaKazazović. 

Podršku projektu dali su Udruženje „Dajte nam šansu“, PPMG, učenici OŠ „Aleksa Šantić“ i „Skender Kulenović“, učenici gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije te direktori Gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije - Enver Ahmetspahić i SejadŠenderović.