Svečanom ceremonijom na splitskoj rivi završeno Međunarodno finale Sportskih igara mladih

U prethodnim danima, pobjednici državne završnice Igara u BiH, branili su boje naše države u Splitu gdje se održalo Međunarodno finale 22. Plazma Sportskih igara mladih. Mali bh. reprezentativci kući su ponijeli pet zlatnih, šest srebrenih i četiri bronzane medalje te u ukupnom zbiru, osvojili treće mjesto.

Svečanom ceremonijom na splitskoj rivi završeno Međunarodno finale Sportskih igara mladih

Sub, 25. August 2018.


Grad Split već mjesec dana živi u znaku sporta i Sportskih igara mladih, a kruna svega je 1.100 malih sportskih amaterskih prvaka iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su zajedno proslavili još jednu uspješno sezonu Igara na prepunoj splitskoj rivi na ceremoniji zatvaranja.

Sportske igre mladih najveća su sportska amaterska manifestacija u Evropi koja djeci omogućava da se, potpuno besplatno, takmiče u nogometu, košarci, atletici, šahu, tenisu, stonom tenisu, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku te igri između dvije vatre. U 2018. godini Igre su na nivou regije organizovale takmičenja u više od 220 gradova i mjesta u regiji i okupili više od 170.000 učesnika, te ovim brojkama oborile sve dosadašnje rekorde. Snaga Igara su upravo njeni učesnici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milion i pet stotina sportista koji su za vrijeme postojanja Igara osjetile što su to sport, druženje i zabava.

Podršku Sportskim igrama mladih na Rivi došli su pružiti mnogobrojni poznati sportisti i osobe iz javnog i poslovnog života regije, a uz selektora Hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatka Dalića, našla su se i dva bivša selektora - Slaven Bilić i Igor Štimac. 

"Podatak da ova manifestacija okuplja 170.000 djece samo govori kako sport treba prave ljude. Svaka čast organizatorima i djeci koja se bore za medalje bez ikakvih incidenata ili problema", Istakao je Dalić.

Najveću pomutnju i interes publike i prisutnih uz Zlatka Dalića, izazvao je dolazak sportske veličine i najdugovječnijeg ambasadora Sportskih igara mladih - Predraga Mijatovića.

"Ovo je stvarno nevjerovatan projekt, ove godine učestvovalo je 170.000 djece, a moj zadatak kao ambasadora je da ih podržim koliko mogu i svojim dolaskom kad god sam u mogućnosti. Ovakve pozitivne projekte treba gajiti, jer djecu treba usmjeriti prema sportu", istakao je Ambasador Sportskih igara mladih Predrag Mijatović.

Putem video linka, malim sportistima, svoju podršku iz Torina uputio je Ambasador Igara Miralem Pjanić, a sudionike iz cijele regije pozdravili su i Nemanja Matić i Miralem Pjanić. Kako se na Sportskim Igrama mladih sve vrti oko sporta i propagiranja sportskog načina života, ni zatvaranje nije moglo proći bez malo takmičarskog duha. U tradicionalnoj sportskoj vještini - potezanju konopca okušali su se predstavnici ekipa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a kako bi sve prošlo, kao i uvijek u regularnim uvjetima i fer pleju, u ulozi posebnog suca našao se Enis Bešlagić, proslavljeni glumac, Poli Ambasador i prijatelj Sportskih igara mladih.

''Predivno mi je da sport okupi mlade s ovih prostora, to su neke nove generacije koje dolaze, koje su rasterećene prošlošću. Predivno je da ta priča dolazi iz Splita i nadam se da će postati svjetska priča'' izjavio je Enis Bešlagić. 

Svim prisutnima na splitskoj rivi obratio se i predsjednik organizacionog odbora Igara u Hrvatskoj Zdravko Marić. 

"Ovo su nam rekordne igre, djeca se prijavljuju svake godine u još većem broju što je nama najveća satisfakcija, prekrasno je vidjeti na rivi djecu iz sve tri zemlje, u finalima kako aplaudiraju i kako se vesele u duhu fer pleja. To je i povod zašto su igre osnovane i trudit ćemo se u novoj sezoni biti još bolji", istakao je Marić. 

Velika ceremonija zatvaranja Međunarodnog finala 22. Plazma Sportskih igara mladih završila je spektakularnim vatrometom i nastavkom druženja djece iz cijele regije na splitskoj rivi.

 

 

HDBNC2018GIMDMINGPPDOIHDB