Fer igra za fer djetinjstvo: Pobjednici Sportskih igara mladih poslali jasnu poruku

Dvorani Mojmilo u Sarajevu, oko 900 mališana prisustvovalo je svečanoj dodjeli medalja osmih BH Telecom Sportskih igara mladih.

Fer igra za fer djetinjstvo: Pobjednici Sportskih igara mladih poslali jasnu poruku

Čet, 09. August 2018.


Veliko Finale Igara ove godine nosi simboličan naziv Olimpijskog komiteta BiH, s obzirom da su najmlađi u BiH, kroz Igre, učili o načelima olimpizma i sporta. Djevojčice i dječaci u prvoj smjeni Velikog Finala Igara su se u Sarajevu takmičili u nogometu i košarci u obje konkurencije te starosne kategorije, a najbolji su ostvarili plasman na Međunarodno Finale Igara u Splitu gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu te odmjeriti snage sa djevojčicama i dječacima iz Hrvatske i Srbije. 

Prije same dodjele medalja, pobjednike KInder+Sport CUP-a, takmičenja u košarci ali i goste je na terenu izazvao bh. reprezentativac u košarci, Adi Zahiragić. Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, kapiten FK Sarajevo, Krste Velkoski, SIM-ovci te Adi Zahiragić zajedno su pucali trojke, te zabavili sve mališane u publici. Nakon tog uslijedila je Poli tekma. U jednom timu, pod nazivom Bordo-Plavi, igrali su fudbaleri FK Sarajevo, Krste Velkoski, Vladan Kovačević, Haris Handžić, Nihad Mujakić, Mersudin Ahmetović te juniori FK Željezničar, Alen Nuhanović, Nedim Aljić i Vedad Muftić, dok su protivničku ekipu činili najmlađi SIM-ovci, Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, Bingosi, Lino i maskota Igara, SIM-a. Ekipe su na terenu imale i posebnog gosta, Enisa Bešlagića, koji je ovu utakmicu komentarisao i sudio te napravio posebnu atmosferu u dvorani. Fudbaleri FK Sarajevo su na radost svih dječaka i djevojčica, najsretnijima podijelili i poklone ovog kluba, a mnogi su iskoristili priliku i za fotografisanje sa bh. sportistima te Enisom Bešlagićem. 

Igre su i ove godine izabrale mladu Ambasdoricu Igara, šestogodišnju Ajlu Jusić iz Jablanice koja igra nogomet u timu sa dječacima te ruši sve stereotipe o ovom sportu. Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Peter Duffy je Ajlu proglasio mladom Ambasadoricom Igara te joj uručio dres Luke Modrića, Ambasadora Sportskih igara mladih. Igre su u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH te uz finansijsku podršku USAID-a, nastavile projekat "Fer igra za fer djetinjstvo“ s ciljem da se svim mališanima omogući jednaka prilika za lijepo djetinjstvo te da svi zajedno uče o toleranciji, prijateljstvu i fair playju.

"Uvijek je sjajan osjećaj doći na Sportske igre mladih. Ovo je treća godina kako dolazim i ono što je najzabavnije je da su Igre svake godine veće i bolje. Ove godine, učestvovalo je skoro 45.000 djece iz više od 100 gradova širom Bosne i Hercegovine, i uvijek je zabavno biti dio projekta koji se širi, i interes ljudi raste sve više. Vidjeli smo sjajne primjere inkluzije ove godine, sa sve više djece sa poteškoćama koja su učestvovala u Sportskim igrama mladih te vjerujem da ćemo sljedeće godine, vidjeti još više djece, više djevojčica koje će uvjeriti svoje drugare da dođu i da se takmiče“, istakao je direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Peter Duffy.

Prisutnima su se obratili i Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo te direktor Direkcije Sarajevo BH Telecoma Kemal Avdagić, a nakon toga uslijedila je dodjela medalja za najbolje dječake i djevojčice.

"Drago nam je što smo osvojile zlato na Igrama u okviru Coca-Cola CUP-a, takmičenja u nogometu za 2003. godište i mlađe i radujemo se odlasku u Splitu“, istakla je Nikolina Radić, kapiten ekipe ŽFK Drina iz Zvornika. Ni ekipe koje su se kućama vratile bez medalja nisu bile razočarane jer su se u Sarajevu odlično zabavile. 

"Bilo nam je baš super čak smo išli i u obilazak grada i na bazen, a upoznali smo i nove prijatelje iz Kaknja sa kojima smo igrali karata. Nama je trener rekao je najbitnije da se zabavimo“, izjavio je kapiten MNK Futsal Šarac Jakov iz Ljubuškog. Finalisti prve smjene Finala Igara, pokazali su da je na terenu najbitnije pokazati fer plej te da se i mali mogu igrati sa velikima, a svojim su se kućama vratili sa lijepim uspomenama iz glavnog grada, obogaćeni novim poznanstvima. 

U Sarajevo je stigla i druga smjena finalista Igara, djevojčice i dječaci koji će se naredna dva dana takmičiti u odbojci, rukometu, šahu, tenisu, stonom tenisu i odbojci na pijesku. Također, svi prisutni će imati priliku pogledati i UNIFIED nogometne mečeve gdje će se dječaci i djevojčice, sa i bez poteškoća u razvoju, zajedno u jednom timu, boriti za titulu najboljih. Sva takmičenja Igara će se održati u Dvorani Mojmilo, dvorani Gimnazije Dobrinja te u SRC Halilovići.